Portfolio on visuaalinen, valikoituja töitä sisältävä yhtenäinen kokoelma

portfolio portfolio vinkit työnhaku Dec 14, 2021

"Kuulostaa hyvältä, laitatko tulemaan sinun CV:n ja portfolion?"

Kuulostaako tutulta? JA minkä ihmeen portfolio?!

Kyseessä on ammatillinen portfolio, joka tarkoittaa visuaalista uraportfoliota. Siihen on koottu valikoitu otos työnäytteistä ja taidoista. Tällaista portfoliota käytetään työnhaussa, opiskelupaikan tai vaihto-opiskelupaikan haussa, uralla etenemisessä tai oman ammatillisen kehittymisen seurannassa ja opitun reflektoinnissa. 

Sana ´portfolio´ tulee sanoista ´portare´, joka merkitsee ´kantaa mukana´ ja ´folio´ joka merkitsee lehteä. Suomessa portfolioksi kutsutaan monenlaisia mukana kannettavia lehdykkäisiä: ansiokansioita, kasvunkansioita, oppimissalkkuja, arviointisalkkuja, työkansioita ja ne voivat sisältää työnäytteitä, tuotteita tai vaikkapa startup-yrityksistä koostuvaa sijoittajan salkkua voidaan kutsua portfolioksi. Eli hyvin sekalaista, mutta ammatillisen portfolion kokoaminen on minusta mielenkiintoisinta.

Olen seurannut "suunnittelijan mustan salkun" kehittymistä sähköisiksi julkaisuiksi, interaktiivisiksi pdf:ksi, nettisivuiksi ja videoportfolioiksi.

Ensimmäisen portfolion tekeminen on vaikeinta. On vaikeaa rajata sisältöä ja hahmottaa omaa osaamista, eikä alustankin valinta ole helpointa. Ja kun siihen on viimein tyytyväinen, se ei enää olekaan ajan tasalla - sitä pitäisi päivittää koko koko työhistorian ajan. Myös räätälöinti eri tarkoituksiin olisi hyvä ominaisuus.

Siksi kannattaakin valita portfolion julkaisumuoto, jota on mieleistä käyttää ja päivittää!

Oletko miettinyt oman portfolion tekemistä tai päivittämistä?

Lisää vinkkejä: Portfolio - 5 askelta parempaan sisältöön

 

Julkaistu myös LinkedInissä: Emmi Harjuniemi, 14.12.2021